Att arbeta med layout

Som b*cms-användare har du tillgång till ett antal olika verktyg för att utforma din hemsida. Här beskrivs dessa kortfattat från grundläggande sidmallar till avancerade inställningar.

Sidmallar

Layouten på en b*cms-hemsida styrs av sidmallar i flera olika nivåer. Genom att kombinera sidmallar för olika typer av innehåll kan du skapa en hemsida som är anpassad för dina behov.

Bas-sidmall

Bas-sidmallen är den ”yttre ramen” för hemsidan och bestämmer hur bred layout-ytan skall vara och var menyn skall placeras. Den ställs in under inställningar > webbplats > INSTÄLLNINGAR FÖR MENY

Sidmall för kategori-sidor

Varje kategori-sida har en kategori-sidmall. I dagsläget finns fyra sådana att välja mellan som presenterar innehållet på olika sätt. Du väljer kategori-sidmall under inställningar > webbplats > meny och kategorier.
MER: GUIDE SIDMALLAR FÖR KATEGORI-SIDOR

Sidmall för artiklar

Alla artiklar inom en kategori visar innehållet på samma sätt med en artikel-sidmall. Du väljer artikel-sidmall under inställningar > webbplats > meny och kategorier. Du har ett flertal sidmallar att välja mellan som bestämmer hur bilder skall visas och vilken typ av information som skall visas först.
MER: GUIDE SIDMALLAR FÖR ARTIKLAR

Sidmall för splash

Även entrésidan, eller splashen, har tre olika layouter att välja mellan som du hittar under inställningar > entrésida.

Egen CSS-kod

Om du behärskar CSS, som är den kod som layouten visar, så kan du använda fältet Egen CSS-kod under inställningar > färger för att ändra befintliga css-instruktioner.

Modifiera sidmallar

Den som vill bygga sina egna layouter kan själv modifiera alla bas-, kategori- och artikel-sidmallarna. Det finns dock inget gränsnitt eller administrativ funktion för detta utan filerna måste ändras på fil-nivå och laddas upp med FTP till servern. De ”skarpa” sidmallarna ligger som textfiler i mappen /bcms_appdata/tpl och det finns en backup i mappen /bcms_core/tpl/.

Layout/utseende

I den här sektionen lär du dig allt om hur sidmallar fungerar, vilka alternativ som finns när det kommer till layout och hur du kan ställa in typografi och färger för din sajt.