Vad är mobilanpassning och hur ställer jag in det?

Från och med b*cms version 3.2 (det nya Php-baserade systemet) så är de flesta layouter i b*cms mobilanpassade med så kallad ”responsiv design”. Detta innebär att layouten ändras automatiskt för mobiler och mindre skärmar och att innehållet flödar nedåt och blir skrollbart så fort ett fönster, eller en skärm underskrider en viss bredd.

Denna första version av mobilanpassningen har sina begränsningar: layouten för mobilen blir inte lika varierad som i den normala versionen, och vissa element kommer försvinna i mobilversionen. Nedanstående bilder visar hur layouten förändras.

BILD 1: Normal layout som den visas på en vanlig, bred skärm

BILD 2: Layouten som den visas på en mobil

OBS! Mobilanpassningen kommer inte fungera perfekt på alla sajter, av olika anledningar, och därför måste man välja den (opt-in) i inställningarna. Anledningen till varför det inte ser bra ut kan vara flera: att du har en logga eller meny som inte omvandlas på ett bra sätt, att du har specialinställningar som inte fungerar bra med mobilversionen, eller en layout som måste finjusteras.

Innan du använder mobilanpassning: kontrollera att du inte har specialinställningar (t.ex. under färger > CSS) som kan störa layouten i mobilanpassat läge. Kontrollera så att dina videos är inlagda som länkar eller uppladdade filer - och inte som embed-kod.

Det enda du behöver göra för att din sajt skall bli mobilanpassad är att uppdatera till den senaste versionen av systemet och sedan gå till Inställningar > Webbplats, klicka i boxen ”Använd mobilanpassning” och spara inställningarna.

BILD 3: Inställningar

Inställningar

Grundläggande inställningar som påverkar hela din webbplats.

Inställningar