Ladda upp bilder till en artikel

Här lär du dig hur du laddar upp en bild till en specifik artikel. Innan du börjar bör du tänka på följande:

• Bilder laddas alltid upp till en artikel (post). Du kan alltså inte ladda upp en bild utan att först ha valt en artikel att ladda upp den till.
  • Om du inte vill använda en befintlig artikel måste du skapa en ny innan du kan ladda upp bilder.
  • Bilder och andra filer laddas upp i en särskild filhanterare. Varje artikel har sin egen filhanterare.
  • Bildformat som stöds är JPG, GIF och PNG. Bilder får inte vara större än 1 Mb men komprimerade bilder är i praktiken mindre än så.
  • Bilder och mediafiler kan sorteras inom den artikel som den visas. Läs mer om sortering.

Så här laddar du upp en bild till en specifik artikel.

1. Först letar du upp artikeln som bilden skall laddas upp till. Klickar du på ARTIKLAR i menyn och letar upp artikeln i listan (i äldre system heter länken PORTFOLIO).
  2. Klicka på FILER längst till höger i raden för aktuell artikel för att komma till filhanteraren ELLER om du är i redigeringsläge för en artikel klickar du på FILES högst upp till höger på sidan eller LADDA UPP OCH HANTERA BILDER OCH MEDIAFILER en bit ned för att komma till filhanteraren)
  3. Nu öppnas filhanteraren för aktuell artikel. Här kan du välja att ladda upp/ändra BILDER, TUMNAGELBILD, DOKUMENT, VIDEO eller LJUD genom att klicka på korresponderande länk högst upp på sidan under rubriken. Filhanteraren öppnas i läge för att ladda upp BILDER.
  4. Ladda upp en bild: klicka på ”välj fil” under rubriken LADDA UPP. Ett pop-up fönster öppnas som visar innehållet på din hårddisk. Leta upp en bildfil på hårddisken, markera den och klicka på knappen ÖPPNA. Fönstret stängs och du ska nu se namnet på filen i uppladdningsfältet.
  5. Klicka på LADDA UPP. Stäng inte fönstret förrän sidan har laddats. Den nya bilden visas nu i listan!
  6. För att se din nya bild på hemsidan så öppnar du den i ett nytt fönster/ny flik och öppnar den artikel som bilden hör till. Är den redan öppnad så laddar du om sidan.

Bild 1: länkar till filhanteraren för en artikel hittar du i listan över artiklar, och i artikeln när den är öppen i redigeringsläge

A: i listan över artiklar, klicka på filer

B: i redigeringsläge, klicka på Hantera/ladda upp filer.

Bild 2: I Filhanteraren laddar du upp och ändrar de olika filtyperna var för sig. Vill du ladda upp en video klickar du först på VIDEO. Filhanteraren startar i läge BILDER.

Bild 3: Du laddar upp en ny bild genom att klicka på Välj fil (eller liknande), letar upp en fil på din hårddisk, markerar den och klickar öppna. Fönstret stängs och filens namn visas i fältet för uppladdning. Klicka på LADDA UPP. Sidan hämtas nu om och du kan direkt se bilden i listan över BILDER.

A:

B:

C: