Avancerade alternativ för sidmallar

Från version 3.3 har sidmallar fått en egen inställningssida i administrationen. Där kan du också göra inställningar som förändrar utseendet på din sida.

Du hittar den nya inställningssidan under UTSEENDE > SIDMALLAR. Klicka på kugghjulet för att ändra inställningar för en specifik kategori.

Inställningarna ändrar hur innehållet visas på kategorins sida och på de artiklar som är knutna till den kategorin. Observera att inställningarna påverkar alla artiklar i kategorin utan undantag.

Inställningar för kategorins sida och de artiklar som är knutna till kategorin ändras separat (se kolumnerna i bilden nedan). Vilka ändringar du kan göra beror på vilken sidmall du valt. Här nedan visas ett vanligt exempel.

Videoguider om sidmalls-alternativ

Alternativ för sidmallar för kategorisidor

Visar inställningar för sidmallar för kategorisidor som fungerar som gallerier.

Alternativ för sidmallar för artiklar med breda bilder

Breda bilder kan ställas in för att visa bilder som är anpassade till fönstrets höjd.

Beskrivning av alternativen

Dessa inställningar gäller för just dessa sidmallar. Notera att du också kan göra inställningar som påverkar en kategoris funktioner på inställningssidan för meny och kategorier.

Options, category page:

Länka inte till artiklar: när denna är markerad kan du inte klicka på bilder eller rubriker på kategorisidan för att komma till artikeln. Välj detta när du vill göra en lista med rubrik, en kort text och en bild men inte visa mer information än så.

Antal bilder per rad: för galleri-sidor som visar alla artiklar för kategorin som små bilder på rader. Du kan välja att visa 1-5 bilder per rad.

Visa ingress:  för galleri-sidor som visar alla artiklar för kategorin som små bilder på rader. Om du markerar rutan visas ingresserna under bilderna.

Tumnaglar, bildproportioner: begränsar proportionerna på tumnaglarna för att få ett mer enhetligt utseende på kategorisidan. Anges i % av bildens bredd. Beskär bilder som är bredare eller högre än vald proportion. Om värdet är 0% appliceras inte funktionen och bilderna får sina naturliga proportioner utan beskärning

Options, articles:

Tumnaglar, bildproportioner: samma funktion som ovan men för små bilder i artiklar.

Visa caption under tumnaglar: visar bildtexten under små bilder i artiklar

Används SP-galleri istf vanlig (beta): istället för det inbyggda gallerifunktionen visas bilderna i artikeln med plugin-programmet Slide Pro. Du kan göra inställningar för visningen i inställningen för startsida.

Layout/utseende

I den här sektionen lär du dig allt om hur sidmallar fungerar, vilka alternativ som finns när det kommer till layout och hur du kan ställa in typografi och färger för din sajt.