b*cms support

Besöksstatistik till din b*cms-sajt (äldre system)

Det är kul med besöksstatistik! Inte nog med att det är uppmuntrande att se hur många som går in och besöker din sajt, du kan också lära dig mer om hur du kan presentera dig genom att se vilka sidor folk besöker och få veta om någon har länkat till din sajt.

Mitt favoritverktyg är Statcounter.com som är gratis, men du kan också använda andra statistikverktyg som t.ex. Google Analytics, förutsatt att de använder javascriptkod för att registrera besöken.

Här är en steg-för-steg-guide hur du lägger upp ett projekt i Statcounter och gör så att besöken registreras. Notera att det kan se lite annorlunda ut när du först registrerar dig hos dem.

OBS! Från och med version 3.2.03 är förfarandet förenklat (se punkt 2 nedan)

OBS! För nyare versioner från 3.2.14 finns en separat guide här

 

1. Registrera dig och skapa ett nytt projekt

Gå till statcounter.com och registrera dig som ny användare. När det är klart skapar du ett nytt projekt för din hemsida.

 

 

Ange ett namn på projektet och hemsideadressen samt om du vill att räknaren skall vara osynlig eller synlig på hemsidan.

 

2A. NYARE SYSTEM (FR.O.M 3.2.03): Kopiera projekt ID

Med senare system bör du inte kopiera hela koden utan det räcker med att hitta ID-numret för ditt nystartade projekt, kopiera det och klistra in det i rätt fält.

Projektets ID-nummer hittar du i webbläsarens sökfält när du t.ex. klickat på Summary för att se statistiken. Kopiera bara nummerserien så som det är markerat i bilden nedan (utan föregående "p") och klistra in i fältet för statistik-kod och javascript och spara.

 

 

2B. ÄLDRE SYSTEM (INNAN 3.2.03): Kopiera installationskoden

När du skapat ditt projekt får du uppmaning om att installera en bit kod på din hemsida. Här finns många olika typer av installationer att välja mellan Välj alltid "default guide"!

Om du redan har skapat ett projekt kan du hitta koden genom att klicka på verktygssymbolen i projektlistan.

 

Välj alltid Default Guide!

 

 

Så här ser det ut när du kopierar koden. Se till att fliken standard är vald och klicka på "Copy to Clipboard" längst ned th. Se till att du loggat in till b*cms administration innan du gör detta så går det smidigare.

 

3. Klistra in koden i b*cms- administration

Logga in till b*cms administration om du inte redan gjort det, klicka på inställningar i menyn och sedan webbplats. Scrolla ned en bit på sidan tills du hittar fältet för KOD FRÅN STATISTIK-TJÄNST.

Klistra in den kopierade koden i fältet och spara. Klart! Du kollar din statistik genom att logga in på Statcounter.com och klicka på ditt projekt i projektlistan. Där finns en uppsjö med valmöjligheter som du kan utforska.