Lägga till video, ljud och andra mediefiler

Den här guiden går igenom hur du lägger till video och andra mediatyper i b*cms.

Video/media/ljud har egna uppladdningsfunktioner och hanterings-sidor. Det finns tre huvudsakliga alternativ för att lägga till mediefiler:

1) att ladda upp en fil till servern
2) att länka till en fil på en annan server (ex Vimeo eller YouTube-filmer)
3) att lägga till kod för att visa mediefiler (embed-kod)

REKOMMENDATION

Vi rekommenderar att du i första hand länkar till videofiler som ligger på tjänster som Vimeo eller Youtube snarare än att ladda upp dem. Notera att länkarna bäddas in på sidan!* Undantaget är ljudfiler som med fördel laddas upp. Embed-kod bör bara användas när inga andra alternativ är tillgängliga (se not ** för exempel).

FILHANTERAREN

Du laddar upp eller länkar videofiler genom att gå till filhanteraren till den artikel det gäller (via listan över artiklar eller i en artikel i redigeringsläge) och klicka på antingen VIDEO eller LJUD i menyn för filtyper och sedan på LADDA UPP/LÄNKA VIDEO/LJUD för att fälla ut uppladdningspanelen. Här ser du ett formulär med tre fält för de tre olika alternativ som beskrivs ovan. Var noga med att använda rätt alternativ för det media du vill lägga till.

Bilden nedan visar hur video är vald och uppladdning/länkningspanelen är nedfälld.

FORMAT OCH BEGRÄNSNINGAR

Format som stöds för uppladdning (alternativ 1)

Flash-animation med ändelsen .swf
Ljudfiler med ändelsen .mp3, .ogg, .oga eller .flac-format.
Video i MPEG-4 format med h264/AAC codec och ändelsen .mp4

För uppladdning gäller följande regler:
Maximal filstorlek för en uppladdning är 30 Mb.
Antalet filer begränsas av ditt kontos storlek
Filer måste ha korrekt filändelse

* sedan version 3.3.40 så stöds vare sig Flash eller MOV-formaten.

Länkar till mediafiler (alternativ 2)

Du kan länka till filer i ovanstående format, som bäddas in automatiskt på sidan. Du måste skriva den fullständiga webbadressen i länkfältet (ex. http://minsida.com/minvideo.mp4).

Systemet stöder länkar till filmer på Vimeo eller YouTube eller ljudfiler på Soundcloud och bäddar automatiskt in sådana filer på sidan. Notera att sådana länkar måste anges på korrekt sätt. Se exemplen nedan.

1. Vimeo: https://vimeo.com/11922444
2. YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=_x0eyNkNpL0 (OBS! Ej länkar med domänen youtu.be)
3. Soundcloud: (finns där du kopierar kod för wordpress). Exempel: http://api.soundcloud.com/tracks/24280003 (OBS! Soundcloud-länkar kommer inte stödjas i framtida versioner).

OBS! För video måste du ange videons bildformat (aspekt). Vanliga format är 16:9 (widescreen) och 4:3 (PAL, DV) men du kan också ange ett eget bildformat. Om videon är smalare än 480 pixlar kan den komma att se pixlig ut.

Bädda in kod (alternativ 3)

Många medietjänster för webben erbjuder möjligheten att kopiera s.k. embed-kod som gör att de kan visas på en annan hemsida. Det gäller inte bara video och ljud utan även andra typer av media som PDF-filer. Sådan embed-kod kan du klistra in under alternativ 3. OBS! använd ej detta alternativ för att bädda in YouTube- eller Vimeo-videos, utan alternativ 2 ovan.

FLER ARTIKLAR OM MEDIAFILER

Lägga till en tumnagelbild för mediafiler

Video eller annan mediafil högst upp på startsidan